Krav Maga Samoodbrana za žene

Prvi specijalizovani kurs u Sarajevu, koji se obraća ženskoj populaciji, prilagođen ženskoj snazi, željama i različitim osobnostima, koji osim tehnika za odbranu od napadača uklapa i fizičko vježbanje ciljano za oblikovanje tijela i održavanje linije.

U našem društvu pogrešno je vjerovanje da samo žene koje su godinama trenirale borilačke vještine mogu savladati tehnike samoodbrane. Naprotiv, samoodbrana je vještina koju svaka žena može savladati, bez obzira na prethodno iskustvo ili životne stavove. Vježbanje samoodbrane ženama pomaže da otkriju i izbjegnu napad, i budu spremnije na napad fizički i psihički. Časove samoodbrane pohađaju žene različitih uzrasta i profila – djevojke, studentice, domaćice, zaposlene žene, majke, žene zaposlene u vojsci i policiji, bivše sportašice, sve one koje imaju potrebu i želju da se osjećaju zaštićene.

Vježbom do savršenstva

Tehnike Krav Maga samoodbrane vježbaju se na siguran način, u kontrolisanim uslovima, u sporom ritmu i bez upotrebe sile. Postepenim i planiranim vježbanjem postiže se fizički i psihički napredak, tako da osoba može naučiti svoje tijelo da u situacijama kada se osjeća uplašeno, odreaguje mirno, na primjeren način, sigurna u sebe i svoje pokrete.
Informacije na časovima prezentuju se u jasnom, jednostavnom formatu, putem osmišljenim i planiranih vježbi, koje se obično izvode korak po korak, dok se ne dođe do željenog cilja.

Znanje je moć

Najbolji izbor za samoodbranu je izbjegavanje opasnih situacija, što se postiže podizanjem svijesti o okolini i onome što se u njoj dešava, ali svakako saznanje da se fizički možemo odbraniti od potencijalnih napadača ima vitalni značaj za sigurnost. Učenjem i stalnim prakticiranjem osnovni pokreti samoodbrane postaju automatizovani, tako da žena koja vježba ove tehnike postaje svjesna svoje fizičke snage i zadovoljna načinom na koji vlada svojim tijelom.

Samopouzdanje i fizička sprema koji se postižu treninzima samoodbrane omogućavaju ženama da psihički dobro odreaguju čak i u najgorim situacijama. Moguće je da će vježbanje samoodbrane nekoj ženi u nekom trenutku spasiti život, ali čak i ako nikada ne bude razloga da u stvarnim situacijama upotrebe ove vještine, otkriće svoju psiho-fizičku snagu, i podići samopouzdanje, što je svakako veliki bonus.

Osnovni principi samoodbrane pokazuju kako da žena preuzme kontrolu nad svojom sigurnošću, bez obzira da li je u kući, u autu, na parkingu itd. Zdrav razum je u većini slučajeva dovoljan, ali nekada nas čak ni najbolje namjere ne mogu spriječiti da se nađemo u neugodnoj situaciji. Najbolja taktika je svakako priprema.

Na časovima samoodbrane za žene učimo:

– Kako koristiti verbalne i prostorne vještine i izbjeći da usmeni napad postane fizički napad
– Kako prepoznati pre-konfliktnu situaciju i kako izbjeći post-konfliktne opasnosti
– Kako zaustaviti čak i najvećeg napadača u pokretu
– Kako se brzo i efikasno izvući iz neugodnih situacija koje ne ugrožavaju život ali ga “zagorčavaju”
– Kako se zaštititi od džeparoša
– Kako pobjeći iz pokušaja krađe auta
– Kako se odbraniti od hvatova
– Kako strateški markirati mete tj kako pogoditi pravo mjesto na pravi način
– Kako se odbraniti od seksualnih napada
– Kako se zaštititi od mobinga na poslu
– Još mnogo različitih situacija..

Dobrobiti vježbanja samoodbrane za žene:

– podizanje snage, kondicije, poboljšanje fizičkog izgleda
– razvijanje najjačeg ženskog oružja – uma
– kontrola nad emocijama
– podizanje samopouzdanja
– kontrolisanje straha i ranjivosti
– podizanje svijesti o okolini
– bolji rezultati u radu pod pritiskom
– bolje odlučivanje u stresnim situacijama