Prvi specijalistički kurs preživljavanja u ekstremnim uslovima u BiH.

Preživljavanje je u samoj prirodi čovjeka, započelo još u trenutku kada je samo jedan od 100.000 spermija ustrajao da preživi i dođe do cilja. Naša prošlost, sadašnjost i budućnost su opstanak i preživljavanje u prirodi, bilo kako, bilo gdje i bez obzira na cijenu. Naša škola preživljavanja je namijenjena svim znatiželjnim pojedincima, uvjerenim da volja za životom nikada neće umrijeti, te svim onima koji su spremni ostaviti gradsku svakodnevnicu i zamjeniti je za istinsku avanturu u prirodi uz mogućnost sticanja kvalitetnog znanja.

„Extreme survive“ je program koji podučava polaznike vještinama potrebnim za preživljavanje u prirodi, prilagođen svakom godišnjem dobu i ambijentu/terenu. U modernom dobu, ljudi su u velikoj mjeri ovisni o tehnologiji i naprednim dostignućima koja su nekada nemoćna protiv prirodnih situacija u kojima se svaki čovjek, ne svojom voljom, može naći. Prirodno okruženje, katastrofične situacije i druge okolnosti prisiljavaju čovjeka da se oslanja na sebe i svoje mogućnosti. Tada opstaju samo najjače i najspremnije jedinke, sposobne da se brzo adaptiraju na novonastale okolnosti i da iste iskoriste u svoju korist. Tada šansu imaju samo oni koji posjeduju znanja i vještine iz ove oblasti.

Kursevi preživljavanja se dijele, u ovisnosti od godišnjeg doba i terena na: osnovni, napredni te specijalistički. U ovisnosti o želji kandidata, tokom kursa kandidat prolazi obuku i stiče znanja iz bazičnih vještina o prikupljanju hrane i vode, orijentaciji, kretanju po nepoznatom terenu, prvoj pomoći, paljenju vatre, izgradnji skloništa i dr.  Kurs je koncipiran tako da učesnicima pruži znanja koji im mogu koristiti u situacijama katastrofe ali i u svakodnevnim aktivnostima. Za učešće u kursu nisu potrebne nikakve posebe pripreme ili posebna znanja osim dobre volje kandidata i dobrog zdravstvenog stanja.

Jedan od ciljeva kurseva je da, osim učenja spomenutih vještina potrebnih za preživljavanje, kod kandidata razvija svijest o potrebi očuvanja životne sredine, kao i spoznaja prirodnih mogućnosti i potencijale naše lijepe Bosne i Hercegovine. Dobro druženje je sastavni dio ovakvih kurseva, posebno kada kurs obuhvata i spavanje u prirodi.

Sportski klub „Opstanak“ iz Sarajeva, u želji da interesantima pruži autentičnu i profesionalnu obuku iz ove oblasti, sklopio je zastupnički ugovor za teritorij Bosne i Hercegovine, sa renomiranom školom preživljavanja –  „Outdoor Survival School –www.extremesurvive.com “, te time postali klub koji je svoju djelatnost proširio i na ovu oblast.

Kursevi se organizuju u saradnji sa domaćim instruktorskim timom, pod vodstvom Borisa Stermotića (Chief Instructor (COSS), Survival Expert (AICS and FISSS), Sea Rescue (FISA), 4×4 Driver (FIF), Diver (PADI), MTB Instructor (ANI), Hunting School (HLS),profesionalnog dugogodišnjeg instruktora preživljavanja. Sama obuka se obavlja prema planu i programu definisanom od strane „The SAS survival course „ sa popratnom originalnom literaturom na ovu temu.

Održan je prvi dvodnevni specijalistički seminar pod nazifom “Winter survival”.

U periodu 9. i 10. februara 2013 godine na području Čavljaka i Trebevića (okolica Sarajeva) održan je prvi dvodnevni seminar pod nazivom „Winter survival“ u organizaciji Sportskog kluba Opstanak i Hrvatskom školom preživljavanja u prirodi, a koji je imao za temu obučiti kandidate o tehnikama i vještinama preživljavanja u prirodi sa zimskim ambijentom.

Tokom prvog dana, članovi SK Opstanak su imali priliku učiti različite vještine korištenje noža u različite svrhe, paljenje vatre raznim metodama te navigaciju i kretanje po terenu u skladu s prirodnim okruženjem. Pored navedenog, obrađivane su teme “multifunkcionalnosti opreme”, utopljavanja, obrađeni su i elementi prve pomoći, kretanja kroz šumu, te tehnike identifikacije i praćenja različitih životinjskih tragova. Seminar je začinjen i mnogim korisnim savjetima o višestrukim metodama upotrebe različitih priručnih “home made” sredstava kao i onih sredstava koje se pronalaze i raspoložive su u prirodi.

Naredni dan, seminar se nastavio na obroncima Trebevića. Kandidati su od instruktora učili o načinima pravljenja skrovišta u prirodi, metodama sprječavanja hipotermije, izrade krplji, postavljanja zamki, obezbjeđivanja vode iz različitih izvora te pravljenje različitih vrsta užadi u skladu s potrebom. Poseban dio treninga se odnosio i na simulaciju lavinskog zatrpavanja prilikom koje su svi kandidati imali priliku osjetiti “šta znači biti prekriven snijegom” i koje mjere treba poduzeti u takvim situacijama.

Seminar se završio tradicionalnim postavljanjem signalnog tronošca čijim paljenjem preživjeli signaliziraju svoju poziciju spasiteljima. Posebna tematika seminara je bila na temu očuvanje prirodnog okruženja, što je i podrazumijevalo korištenje svih materijala koji su namjenjeni prirodnom postupku recikliranja. Naredni seminar će se održati u ljetnom periodu, također u okolici Sarajeva, a koji će pored tematike preživljavanja obuhvatati i obradu ljekovitog bilja. Uskoro više informacija.